Šećerana još uvijek na čekanju

Šećerana još uvijek na čekanju

Bijeljinska šećerana će kraj još jedne poslovne godine dočekati bez proizvodnje. Iako su predstavnici potencijalnog strateškog partnera Poljoprivredne zadruge „Jankovci“ iz Hrvatske još prije mjesec dana stigli u fabriku s namjerom da provjere kompletno stanje osnovnih i finansijskih sredstava, Meho Fafulić, vršilac dužnosti direktora u šećerani, za poslovni portal „Capital“ kaže da konačna odluka o ponovnom pokretanju proizvodnje još uvijek nije donesena.

„ Potencijalni strateški partner provjerava stanje osnovnih i finansijskih sredstava, stanje sudskih sporova i potraživanja, kao i sve vlasničke papire. To je postupak koji može potrajati“, kaže Fafulić.

Privremeni Upravni odbor šećerane i Vlada RS postavili su potencijalnom strateškom partneru iz Hrvatske uslov da preduzeće nastavi djelatnost proizvodnje šećera u narednih deset godina, kao i da izmiri sve obaveze prema povjeriocima i zaposlenim radnicima. U međuvremenu se javio i potencijalni strateški partner iz Bugarske sa željom da posjeti fabriku.

Iako je posjeta bila najavljena za ovu sedmicu, ona još uvijek nije realizovana. Fafulić kaže da u fabriku trenutno redovno dolazi 65 radnika, te da im poslodavac duguje više od 40 plata. Ovih oktobarskih dana trebalo bi otpočeti i pregovore oko eventualnih priprema za sjetvu šećerne repe na području Semberije, ukoliko neko ozbiljno računa da u narednoj godini ponovo organizuje kampanju prerade šećerne repe i proizvodnju šećera.

Privremeno poslovodstvo fabrike još uvijek pokušava da realizuje reprogram duga na utrošenu električnu energiju u proteklih nekoliko godina.

Capital.ba