Na neplavljenim oranicama rekordan prinos kukuruza

Na neplavljenim oranicama rekordan prinos kukuruza

Poljoprivrednici Semberije ove godine imaju rekordan rod od devet do 13 tona kukuruza po hektaru na polovini oranica u regiji koje nisu uništene poplavama u maju, rekao je danas na konferenciji za novinare Asocijacije poljoprivrednih udruženja Semberije /APUS/ proizvođač Radenko Ćuskić.

Ćuskić je rekao da je višegodišnji prosječan prinos kukuruza u Semberiji između sedam i devet tona po hektaru, a ovogodišnji kukuruz je i izuzetno dobrog kvaliteta. Poljoprivredni proizvođači su rekli novinarima da je svijetla tačka ove godine i dobar rod soje od 3,3 do četiri tone po hektaru, što je povećanje u odnosu na višegodišnji prosječan prinos od 2,7 do tri tone soje po hektaru.

Dobar rod kukuruza i soje obezbijediće niže cijene hrane za stočnu proizvodnju i smanjenje uvoza tih proizvoda, ističu iz APUS-a. Poljoprivrednici Semberije uputili su apel republičkoj i gradskoj vlasti da im pomognu u sjetvi pšenice koja je ove godine znatno skuplja i zbog zemljišta oštećenog u poplavi.

Predsjednik Udruženja povrtara Mladen Savić ukazao je na probleme u ovoj poljoprivrednoj proizvodnji gdje je zbog loših klimatskih uslova rod i kvalitet povrća lošiji od prosječnog za 30 do 50 odsto, a njegova cijena je u odnosu na prošlu godinu veća i do 80 odsto.

„Zbog toga je došlo do problema u snabdijevanju prerađivača voća i povrća domaćim sirovinama, jer su proizvođačima ponudili fiksnu cijenu i nisu htjeli da prate tržišna kretanja cijena koja su bila izražena ove godine“, rekao je Savić. Predstavnici APUS-a smatraju da, radi očuvanja agrara, izdvajanja Republike za ovu oblast treba podići na 100 miliona KM, a izdvajanja grada Bijeljine na najmanje pet miliona KM.

Srna