Parastos poginulim u oslobađanju Tinje, Potpeći i Smoluće

Parastos poginulim u oslobađanju Tinje, Potpeći i Smoluće

U Bijeljini će u nedjelju, 30. avgusta, biti obilježene 23 godina od oslobađanja 7.000 stanovnika Potpeći, Smoluće i Tinje, koje je tzv. Armija BiH držala u okruženju više od tri mjeseca.

Za tri mjeseca zatočeništva ubijena su 74 stanovnika ovih naselja, a 254 je ranjeno, najviše civila. Borci su danas pozvali građane da 30. avgusta u 12.00 časova prisustvuju parastosu koji će za stradale iz ova tri sela biti služen na Gradskom groblju u Pučilama.

Načelnik gradskog Odjeljenja za boračko-invalidsku i civilnu zaštitu Slaviša Savić rekao je da je oslobađanje srpskog stanovništva iz ova tri naselja bila jedna od najhumanijih bitki koje je Vojska Republike Srpske izvela u proteklom ratu.

"Gradska uprava zajedno sa Boračkom organizacijom i članovima Udruženja `Smoluća` učestvuje u obilježavanju dana kada je prije 23 godine spaseno stanovništvo iz `prirodnog logora` u kojem je provelo više od tri mjeseca", rekao je Savić na konferenciji za novinare.

On je dodao da će za stanovnike Novog Naselja Janja biti organizovan prevoz. Predsjednik Udruženja građana "Smoluća" Mirko Trifković podsjetio je da je stanovništvo više od tri mjeseca bilo zatočeno, bez vode, hrane, a da ih je za to vrijeme svakodnevno napadala i granatirala tzv. Armije BiH.

On je istakao da je zahvaljujući dobro organizovanoj akciji Vojske Republike Srpske, zajedno sa Gardom "Panteri" iz Bijeljine, iz potpunog okruženja oslobođeno 7.000 ljudi, koji danas u najvećem broju žive u Bijeljini, Brčkom i Ugljeviku.

Trifković je naveo da su sela Smoluća, Potpeć i Tinja danas potpuno pusta jer se niko nije vratio. Preživjeli mještanin Saša Cvjetinović kaže da slike preživljene tih dana ne mogu da izblijede i da ih često sanja.

Cvjetinović je bio ranjen a operacija je obavljena bez anestezije. On ističe da nije jedini koji je tako prošao "jer nije bilo ni vode, ni struje, a kamoli lijekova".

Preživjeli mještanin Potpeći Milorad Ilić podsjetio je da je izgubio sina, kao što je i gotovo svako od preživjelih ponekog izgubio. "Izgubio sam sina koji je imao 19 godina, i bez obzira na 23 godine koje su prošle rane ne zarastaju", rekao je Ilić.

Srna