Počinje izgradnja fabrike stočne hrane

Počinje izgradnja fabrike stočne hrane

Porodično preduzeće „Rakić komerc“, Save i Rade Rakić iz Batkovića kod Bijeljine, koje se bavi proizvodnjom konzumnih jaja i stočne hrane, prošle godine je ostvarilo promet od 8.000.000 KM. U izuzetno teškoj poslovnoj godini, obilježenoj katastrofalnim poplavama i lošim vremenskim prilikama, Rakiću su, kažu, ostvarili pozitivan finansijski rezultat i ove godini počinju sa izgradnjom fabrike stočne hrane, kako bi zaokružili ciklus proizvodnje. „Fabriku ćemo graditi etapno.

Ove godine investiraćemo oko 500.000 KM u izgradnju skladišnog prostora za žitarice i gotove proizvode i izgradnju silosa. Na farmama koka nosilja trenutno imamo oko 100.000 jedinki u eksploataciji i 35.000 u odgoju“, priča za CAPITAL Rada Rakić. Ovo preduzeće konzumna jaja trenutno uglavnom plasira na tržištu BiH, a povremeno u Srbiju i Crnu Goru.

Rakić ističe da je u prošloj godini, nakon dužeg niza godina, došlo i do povećanja cijene konzumnih jaja, čime je njihova proizvodnja konačno postala isplativa, s mogućnošću da se ostvari manji profit koji će investirati u nove pogone i opremu. Mnogi farmeri i proizvođači konzumnih jaja u proteklim godinama nisu izdržali tržišnu utakmicu, kaže Rakićka, i morali su zatvoriti svoje farme. Preduzeće „Rakić komerc“ uspješno posluje od 1996. godine i trenutno zapošljava šezdesetak radnika.

Capital.ba