Povećana opasnost od predstojećih padavina za Bijeljinu

Kiša Bijeljina

Republička uprava Civilne zaštite dostavila je danas gradonačelnicima i načelnicima lokalnih zajednica upozorenje na predstojeće padavine, uz obavezu da preduzmu sve potrebne mjere koje proizilaze iz Plana odbrane od poplava u Republici Srpskoj u 2014. godini.
Povećana opasnost od predstojećih padavina očekuje se za gradove Prijedor i Bijeljina, te opštine Novi Grad, Kostajnica, Kozarska Dubica i Brod, navode iz Republičke uprave Civilne zaštite.

Iz Uprave podsjećaju gradonačelnike i načelnike na obavezu provođenja zakona i podzakonskih akata koji uređuju pitanja zaštite od poplava i oblasti zaštite i spasavanja uopšte, kako bi predstojeće padavine dočekali što spremnije i sa što manje štetnih posljedica po građane i imovinu.

Prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, od sutra do 13. septembra očekuju se obilnije kišne padavine.

U zapadnim područjima Republike Srpske očekuje se oko 80, a ponegdje je moguće i 100 litara kiše po metru kvadratnom, dok se u južnim krajevima očekuje oko 150 litara.

Obilnije padavine očekuju se i u gorskim predjelima Hrvatske, što će dovesti do porasta vodostaja.

U saopštenju se podsjeća da je danas u Banjaluci održan operativni sastanak subjekata od značaja za zaštitu od poplava na kojem je sagledana procjena trenutnog stanja u oblasti zaštite od poplava i definisane mjere koje je potrebno preduzeti.

Sastanku su prisustvovali vršilac dužnosti direktora Republičke uprave Civilne zaštite Veseljko Elez sa saradnicima, predstavnici MUP-a, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Republičkog hidrometeorološkog zavoda, Javne ustanove "Vode Republike Srpske" i Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Na sastanku su bili i predstavnici Hidroelektrane "Bočac", rukovodioci odsjeka civilne zaštite Banjaluka i Prijedor, Službe civilne zaštite opštine Kozarska Dubica, Ronilačkog kluba "Buk" i Rafting kluba "Kanjon" iz Banjaluke.

SRNA