Proslavljanje Vidovdana srpsko prosvjetljenje

Proslavljanje Vidovdana srpsko prosvjetljenje

Za srpski narod, kome se u novije vrijeme nudi mnogo toga radi odricanja identiteta, vjere, jezika, pisma i na kraju teritorije, proslavljanje Vidovdana poprima mnogo značajniju dimenziju nego što je to bilo u doba ranih Slovena, rekao je besjednik Dimitrije Ćeranić večeras u Bijeljini na svečanoj akademiji "U susret Vidovdanu".

Ćeranić je poručio da bi srpski narod trebalo da se rukovodi idejom koja je svojevremeno vodila Lazara i sve svete mučenike, "pa da se zarad vječnog spasenja i carstva nebeskoga žrtvuje, ne na isti način krvlju i tijelom, nego da bude malo bogougodniji u svojim djelima".

"To znači da bismo morali da budemo ono što jesmo – srpski narod koji zbori srpskim jezikom i zna na kojim prostorima je živio i da opstanemo na svim tim prostorima, kojih se nikako ne smijemo odreći", rekao je Ćeranić.

On kaže da Vidovdan predstavlja duhovnu vertikalu povučenu od stradanja Hrista na golgoti, preko stradanja Lazara i svih srpskih mučenika na Kosovu Polju, do svih savremenih srpskih mučenika.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Bijeljina Dušanka Novaković rekla je da je Vidovdan srpsko prosvjetljenje, praznik koji pokazuje šta je to što kao značajno i vrijedno traje u srpskom narodu.

Ovo je šesta Vidovdanska akademija održana u organizaciji bijeljinske "Prosvjete". U svečanom programu akademije učestvovali su hor Svetog kralja Vladislava pri hramu Svetog velikomučenika Prokopija u Dvorovima, dirigent Ognjen Vujičić, te recitatori područnog odjeljenja Osnovne škole "Knez Ivo od Semberije" iz naselja Koviljuše.

Dodijeljene su i nagrade učenicima generacije osnovnih i srednjih škola sa područja grada Bijeljina u školskoj 2014/2015. godini.

 

Srna