U registru štete od poplava oko 7.000 hiljada korisnika

U registru štete od poplava oko 7.000 hiljada korisnika

U registru štete od poplava u poljoprivredi nalazi se 6.779 poljoprivrednika iz Bijeljine sa ukupnom procijenjenom štetom od oko 22 miliona KM, izjavio je Srni pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Boris Pašalić.

Pašalić je naveo da se jedna trećina štete u poljoprivredi koja je nastala tokom prošlogodišnje katastrofalne poplave u Republici Srpskoj odnosi na Bijeljinu.

"Šteta u biljnoj proizvodnji procijenjena je na oko 21 milion KM, dok je šteta od poplava u stočarskoj proizvodnji na području Bijeljine procijenjena na 1,1 miliona KM", naveo je Pašalić.

On kaže da je u većini slučajeva procijenjena šteta od poplava u gazdinstvima od jedne do 5.000 KM, ali u registru resornog ministarstva su i poljoprivredna dobra sa višemilionskim pretpljenim štetama.

Pašalić ističe da će iz sredstava Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske biti refundirano 289.000 KM za poljoprivrednike u Srpskoj koji su, uz fiskalni račun, kupovali sjemena za presijavalje oranica nakon poplave u maju prošle godine.

U registru resornog ministarstva nalazi se 696 poljoprivrednika sa područja opštine Lopare, gdje je ukupna procijenjena šteta u poljoprivredi 1.126.000 KM. Na području opštine Ugljevik šteta od poplava registrovana je kod 408 poljoprivrednih gazdinstava, a njena ukupna procijenjena vrijednost je 826.000 KM.

Pašalić je apelovao na sve lokalne zajednice u Republici Srpskoj koje su u poplavi pretrpjele štetu u poljoprivredi da resornom ministarstvu dostave žiro-račune poljoprivrednika kod kojih je registrovana šteta.

Upravni odbor Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske odlučio je prošle sedmice da za sanaciju posljedica prošlogodišnjih poplava u poljoprivrednoj proizvodnji bude izdvojeno 12 miliona KM.

Srna